Biografie


home_schilderijen (Small)

‘All great art is the expression of man’s delight in God’s work, not his own.’ – John Ruskin

Bioloog en natuurschilder

Elwin van der Kolk (1972), bioloog en natuurschilder, is op jonge leeftijd al gefascineerd door de natuur om hem heen.
Een groot deel van zijn jeugd bracht hij door met vogels kijken en vogels tekenen. Nu doet hij nog precies hetzelfde, al werden zijn kleurpotloden ingeruild voor acrylverf en penselen. Ondertussen mag hij zich één van de bekendste vogeltekenaars van Nederland noemen en maakt hij illustraties voor talloze publicaties van o.a. Vogelbescherming, SOVON en KNNV-uitgeverij.

Illustraties

In 2006 illustreerde hij de ‘Vogelontdekgids’, in 2009 ‘Tjielp’ en in 2012 ‘Kromme snavels en scherpe klauwen’. Deze boeken werden geschreven door Nico de Haan.
Uitgeverij Atlas Contact geeft sinds een aantal jaren een prachtige serie vogelboeken uit met monografieën van verschillende soorten vogels. De boeken in de vogelserie zijn, vrijwel zonder uitzondering, het lezen meer dan waard en zeer mooi vormgegeven met passende illustratie van Elwin op de cover.
In 2017 verscheen de ‘Zakgids Vogels van Nederland en België’ met daarin meer dan 1200 illustraties.
Momenteel verzorgt Elwin een rubriek in het blad ‘Vogels’ van Vogelbescherming Nederland.

Inspiratie voor schilderijen

Elwin studeerde biologie aan de Wageningen Universiteit en is, naast zijn werk als kunstenaar, parttime verbonden aan een middelbare school als docent biologie.
‘De natuur om ons heen is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Steeds weer raak ik onder de indruk van de grote aantallen soorten dieren en planten die in de schepping te vinden zijn. De diversiteit in vormen, kleuren, gedragingen en leefwijzen is buitengewoon groot. Op de een of andere manier heb ik de drang om mijn waarnemingen vast te leggen en vast te houden. Voor mijzelf, maar ook voor andere mensen: om te laten zien hoe mooi het is in de wereld om ons heen, en hoe nodig het is om deze te beschermen. Tientallen ideeën schieten door mijn hoofd tijdens een wandeltocht in een natuurgebied, of gewoon tijdens de observatie van de vogels in mijn achtertuin. Helaas kunnen slechts enkele ideeën tot schilderijen uitgewerkt worden. Voor de rest ontbreekt simpelweg de tijd. De meeste van de overgebleven ideeën verdwijnen weer. Andere worden in mijn hoofd opgeslagen tot ze soms pas jaren later gebruikt worden. Een hulpmiddel hierbij zijn gemaakte schetsen of foto’s.
Toch is het niet mijn eerste doel iets precies zo vast te leggen zoals ik het gezien heb. Een schilder heeft de vrijheid dingen weg te laten, dingen toe te voegen en zelf een goed werkende compositie te bedenken. Sommige schilderijen lukken in een keer en worden precies zoals ik  in mijn hoofd had.’

Internationale bekendheid

Elwin is sinds 2016 signature member van de Society of Animal Artists. Ook exposeerde hij meerdere jaren op de prestigieuze Amerikaanse tentoonstelling Birds in Art.

Opdrachtgevers

Natuurorganisaties: Vogelbescherming NL, SOVON, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Noord-Hollands Landschap, Ecomare, Landschapsbeheer Groningen, Natuurpunt België, NIOO, BFVW
Uitgeverijen: KNNV Uitgeverij, Bekking&Blitz, Kosmos, Ploegsma, Atlas Contact, Nijgh&Van Ditmar, Noordboek
Tijdschriften: Vogels, Landleven
Overige organisaties: CJ Wildlife, Vivara, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Universiteit Utrecht, Stad Brugge, Onderneming en Kunst, Gemeente Barendrecht

 

Copyright © Elwin van der Kolk - The images on this website are copyright protected and may not be downloaded, reproduced or republished in any way without prior written consent of Elwin van der Kolk.